Наложена му е гаранция от 100 000 лв.Бившият финансов министър, банкер

...
Наложена му е гаранция от 100 000 лв.Бившият финансов министър, банкер
Коментари Харесай

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство

Наложена му е гаранция от 100 000 лева


Бившият финансов министър, банкер и учител в УНСС Стоян Александров се снабди с две обвинявания за лихварство и противозаконна банкова активност. Днес Софийската градска прокуратура (СГП) го упрекна, че нелегално е раздал против високи лихви общо 75 заема. Александров е с мярка парична гаранция от 100 000 лева

От прокуратурата оповестиха, че първото закононарушение е осъществено от 19 ноември 2002 година до 12 февруари 2015 година в София и други градове, където без позволение правил банкови покупко-продажби против рента като физическо лице. Александров раздал 61 заема в лв., евро и щатски долари на хора и юридически лица. Общата сума на раздадените заеми е в лв. и валута – 541 000 лева, близо 1,7 млн. щатски $ и над 3,7 млн. евро. Заемите били раздавани против задължението за връщане на сумите с контрактувани лихви.

Второто обвиняване е за интервала 2002 година – 2009 година, когато той е шеф на “Стал 2007 ” ЕООД и на “Александров и Сие ” ЕООД. Обвинението е, че Александров отпуснал 14 заема за над 1 млн. лева и близо 10 млн. евро през компаниите.

Ако бъде наказан може да получи от 5 до 10 година затвор и санкция от 5 000 лева до 10 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество. Проверката на СГП стартира през септември 2016 година Тя бе предшествана от ефирен репортаж, в който трима души описаха, че са взели заеми от него при наказателни лихви от 0.5% за ден просрочие. Един от пострадалите даже твърдеше, че е подписал контракт за заем от 306 800 $, а е получил единствено 260 000 и всичко било доказуемо, тъй като парите били преведени по банков път. Тогава длъжниците на Александров го упрекваха и за подправяне на документи, само че все още от прокуратурата не са му повдигали такива обвинявания.

Стоян Александров е прочут с прякора Малката Секира, тъй като къса доста студентите от УНСС. Той беше министър на финансите в държавното управление на Любен Беров (1992-1994 г.). През 2003 година бе претендент за кмет на София от Българска социалистическа партия, а за последно бе определен за консултант в Столичния общински съвет от листата на “Движение 21 ”.

Стоян Александров по телефона:


Нямам никакъв коментар


“Нямам никакъв коментар ”, съобщи пред “Труд ” Стоян Александров по телефона. После благодари и затвори.

През 2016 година в дома му нахлуха двама въоръжени мъже, които обърнали къщата наобратно, само че не да крадат, а най-вероятно са търсели документи. Малко по-рано предприемачи се оплакаха, че са вземали заеми от Александров, само че против непостижими лихви. Някои от тях завели и каузи против него.

Тогава банкерът изясни, че разполага с финансови средства поради високите длъжности, които е заемал в годините, давал е заеми, само че върху всички суми са платени налози, за което знаели и в Национална агенция за приходите. По думите му два месеца преди влизането в дома му е изчезнала директория с документи по случаите на Ивайло Илиев, Богдан Богданов и Кирил Русев, които са му длъжници. Те от своя страна излязоха и с отворено писмо до медиите и апел към прокуратурата да го проверява.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР